DOCO Groep Logistiek

DOCO – Sterker door verbeterde logistiek

European Distribution Centre

delivery from local warehouses

DOCO ziet zichzelf niet langer als een verkoper van onderdelen voor deuren, maar als een leverancier van totaaloplossingen. Logistiek is hiervan een vitaal onderdeel. Vroeger gebruikten we het alleen om kwaliteitseisen voor onze onderdelen op te stellen, tegenwoordig meten we de kwaliteit van onze dienstverlening. Voor de klant is er niets belangrijker dan dat de juiste bestelling op het juiste tijdstip op de juiste plaats afgeleverd wordt.

Daarom hebben we besloten de logistieke kant van ons vak in eigen handen te nemen en de totale regie van de aanleverketen over te nemen, van onderzoek en ontwikkeling en productie tot de aflevering van het afgewerkte product op de locatie van de klant.

Het gehele DOCO-magazijn is volledig aangepast uitgerust met barcodescanners, om onze werknemers alle benodigde instrumenten in handen te geven om hun werk op de meest efficiënte en effectieve wijze uit te voeren.

Naast deze verbetering in de interne logistiek heeft het bedrijf ook grondig de externe logistiek aangepakt. De eerste stap was het bekijken van de bestaande distributiestructuur, waarin we werkten met magazijnen in de Tsjechische Republiek, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Hierbij werd het magazijn in de Tsjechische Republiek standaard gebruikt voor leveringen aan Oost-Europa en het magazijn in Spanje voor Zuid-Europa. Tegenwoordig zoeken we de meest logische aanlevermethode voor elke bestelling. De klant merkt hier verder niets van omdat ze net als vroeger gewoon een factuur van hun lokale vestiging ontvangen. Deze verandering is mogelijk geworden door een opdeling van de ICT-functie in verschillende lagen, bestaande uit financiën, operations, sales en kwaliteitsmanagement. Dit geeft het bedrijf veel meer flexibiliteit om processen op de meest efficiënte wijze in te richten.

Elke klant kan binnen 72 uur na het plaatsen van een bestelling vanuit Sittard in Nederland bediend worden. DOCO is in staat de klant te informeren over het tijdstip waarop de bestelling is verwerkt. We zijn niet langer afhankelijk van derden voor onze interne logistieke processen, de gehele procesketen wordt nu centraal door ons geleid.

De belangrijkste wijziging in het distributieproces is echter onze samenwerking met Transsmart geweest. Dit jonge, dynamische en innovatieve bedrijf helpt klanten bij het automatiseren van hun verzendingsprocessen en het detecteren van abnormale situaties bij verzending, en hiermee bieden ze grote kostenbesparingen. We werken met zes transportbedrijven die allemaal gespecialiseerd zijn in bepaalde bestemmingen, hoewel het merendeel van onze bestellingen afgehandeld wordt door slechts twee of drie transportbedrijven.

Transsmart levert voor elke individuele verzending een routingvoorstel met de geschatte kosten, waarbij vermeld wordt welke transporteur het transport op de meest efficiënte en goedkope manier kan uitvoeren. Om die reden kunnen we tegenwoordig veel intelligenter transportdiensten inkopen, waarvan de voordelen direct kunnen worden doorberekend aan onze klanten.

Transsmart biedt klanten ook een Track & Trace-dienst voor elke verzending, zelfs als deze bestelling niet urgent is. Klanten zijn hier erg tevreden over omdat ze weten dat we altijd aandacht schenken aan hun behoeften.

DOCO ziet zichzelf niet langer als een schakel in de keten, maar als een aanbieder van totaaloplossingen, volledig gericht op de klant.

Dat woord oplossingen omvat alles waar we bij DOCO voor staan: de capaciteit om problemen op te lossen en samen te werken met de klant, naadloos aansluitend op de processen bij de klant.